Asperges altijd lekker

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Asperges

Het echte witte goud haal je in het zuiden – maar ook de achterhoek kent hele lekkere asperge telers.
Voorbereidingstijd35 min
Bereidingstijd20 min
‘weektijd’30 min
Totale tijd55 min
Gang: Main Course
Keuken: Hollands
Porties: 2

Ingrediënten

 • 500 gr ongeschilde asperges klasse AA – AAA
 • 350 gr kruimige aardappelen
 • 4 eieren XL
 • 200 gr ongezouten roomboter
 • 500 gr Yorkshire achterham of een andere lekkere ..
 • 150 ml bouillon getrokken van schil en ‘kontjes’van de asperges
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl zout
 • 125 gr bloem
 • 1 el gezouten roomboter

Instructies

 • Plaats de asperges ongeveer een half uur van te voren in KOUD water. Dit schilt namelijk makkelijker. Gooi de restanten niet weggooien! Leg de Yorkshire ham uit de koelkast, op kamer temperatuur zorg dat deze op kamertemperatuur zijn wanneer deze om de asperges wordt gewikkeld.
 • Schillen van de asperges; breng de dunschiller of aspergemes vlak onder het kopje op de asperge en beweeg deze in één beweging naar de onderkant. Sommige doen het op een snijplank, maar het makkelijkst is het in de hand te houden. Nadat je de asperges hebt geschild, dan snij je ongeveer 1 tot 2 cm van de onderkant af.
 • Plaats de geschilde asperges terug in koud water
 • Van het schil- en snijafval trek je bouillon voor de roomboter saus. Nadat de bouillon is getrokken, zeef je deze en breng het opnieuw aan de kook. Verhit in een pan ongeveer 50 gram ongezouten roomboter met bloem en zout en voeg langzaam de getrokken bouillon toe totdat een sausje ontstaat. Voeg al laatst de overgebleven roomboter toe en laat deze smelten.
 • Halveer de aardappelen en kook deze volgens aangegeven instructie. 
 • Breng het water voor de asperges aan de kook, voeg 1 eetlepel gezouten roomboter toe. Wanneer het water kookt, plaats dan de met ‘liefde’ geschilde asperges in de pan en het opnieuw aan de kook laat het ongeveer 5 minuten koken (afhankelijk van de dikte van de asperges) zet daarna de pan af van de hittebron en laat de asperges een 10-11 minuten nagaren in het vocht.
 • Breng water aan de kook, plaats de eieren erin en kook deze gaar naar eigen inzicht (7 minuten). 
 • Verwarm de roomboter saus – Rol de asperges in de Yorkshire ham, verdeel de aardappelen, eieren en asperges over de borden,  schenk de roomboter saus over de aardappelen. 

1 reactie op “Asperges altijd lekkerVoeg de jouwe toe →

 1. Wanneer je geen idee hebt wat je met de ‘kontjes’ moet doen … en je geen bouillon trekt, was de ‘kontjes’ nog een keer met koud water, beetje drogen en strooi daarna wat zeezout. Dit is een lekker voorafje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *