Kattentongen van oma

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

kattentongen

Herken jij dit soort blaadjes, of schriftjes!? Dit recept komt van Sophie’s oma. Lekkernijen, gerechten uit jouw jeugd of tienertijd maken de keuken.online zo uniek! De herinneringen, van familie, of opa oma komen weer boven bij het maken of eten van een recept uit eigen keuken. En wij zijn familie dus waarom niet delen en het schriftje ‘vereeuwigen’.
Totale tijd20 min

Ingrediënten

 • 125 gram roomboter zachte boter
 • 125 gram poedersuiker
 • 150 gram bloem
 • 2 eiwitten met of zonder dooier aan jou de keuze
 • 1 eetlepel vanille extract
 • 1 snufje zout
 • 3 vellen bakpapier
 • 3 bakplaten

Instructies

 • Haal de roomboter ruim van tevoren uit de koelkast zodat deze wat zacht wordt. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en zet vast drie met bakpapier beklede bakplaten klaar.
 • Mix in een kom de boter luchtig met de suiker, vanille en zout. Klop de eieren even los in een kopje en giet die er al mixend in een paar scheuten bij.
 • Zeef de bloem boven de kom, en spatel (dus geen mixer hierbij gebruiken!) er vervolgens kort door.
 • Gebruik een wegwerpspuitzak, en knip een opening van 1 cm en spuit het beslag in reepjes van 7 cm op met bakpapier beklede bakplaten. Geef het begin en einden van het reepje iets meer deeg, dan heb je de karakteristieke kattentongen!
 • Ben jij een pietlut? trekken met viltstift aan de onderkant (!) van het papier lijntjes om de maat aan te geven. Spuit streepjes ver genoeg uit elkaar, want ze lopen uit! en vergeet niet zowel aan het begin als aan het einde even te blijven ‘hangen’, zodat op de uiteinden iets meer deeg hebben.
 • Bak in de oven gaar in 8 à 10 minuten. Houd ze goed in de gaten, de bedoeling is goudgeel van binnen, met bruine randjes. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte trommel.

Notities

Deze lekkernij is een beetje aangepast, Sophie heeft het ‘blaadje’ van haar oma gekregen toen zij de koekjes al niet meer maakte .. het grote verschil zit in de verhoudingen. De hoeveelheid is voor 3 bakplaten, maar je kunt natuurlijk altijd minderen in verhouding om 1 bakplaat. Dan is nog een discussie moet het alleen het eiwit zijn of …  er zijn recepten waar alleen het eiwit wordt gedaan, Sophie’s oma doet 3 eiwitten en 1 dooier … en er zijn recepten waar het hele ei wordt gebruikt .. Wij denken maar zo als het maar lekker is toch?

0 comments on “Kattentongen van omaVoeg de jouwe toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *